Ar morkos tikrai padeda akių sveikatai?

Jus tėvai greičiausiai mokė – valgyk morkas, nes sveika akims. Kaip rodo naujo tyrimo rezultatai, tame gal būti tiesios. Pigmentai karotinoidai, suteikiantys oranžinį atspalvį morkoms, saldžioms bulvytėms ir oranžinėms paprikoms, arba tamsiai žali špinatai ir virti brokoliai, gali padėti išvengti su senyvu amžiumi siejamą regėjimo negalią, žinomą kaip makulos degeneracija.

Nors tyrimas negali įrodyti priežasties-pasekmės, vienas regėjimo priežiūros ekspertas, susipažinęs su išvadomis, nelabai nustebo.

„Savo pacientams visada pabrėžiu, kad vaisių ir daržovių vartojimas akių sveikatai labai svarbus – o šis tyrimas patvirtina būtent tokią nuomonę,“ sakė Dr. Paul Bernstein, Jutos universiteto medicinos mokyklos Solt Leik Sityje (JAV) oftalmologijos mokslų profesorius.

Su amžiumi susijusi makulos degeneracija (AMD) yra vienas iš labiausiai paplitusių regėjimo praradimo priežasčių, ypač senyviems pacientams. Ji paveikia geltonąją dėmę, centrinę tinklainės dalį ir gali sukelti centrinio matymo aštrumo sumažėjimą ar net aklumą, įspėja ekspertai.
Mokslininkai jau senokai su šia liga sieja įvairius veiksnius, įskaitant genetiką, rūkymą ir mitybos įvairovę, sakė Bernstein, pats, beje, nedalyvavęs studijoje.

Ankstesni tyrimai pateikdavo prieštaringas išvadas apie ryšį tarp karotinoidų ir geltonosios dėmės degeneracijos. Tyrimas, vadovaujamas Joanne Wu, mitybos epidemiologijos Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos Bostone magistrantės, siekė geriau suprasti bet kokį esantį ryšį.

Wu komanda išstudijavo duomenis, surinktus apklausus penkiasdešimtmečius ir vyresnius – daugiau kaip 63,000 moterų ir beveik 39,000 vyrų nuo laikotarpiu nuo 1984 iki 2010 metų. Visi dalyviai buvo sveikatingumo sistemos profesionalai, kaip kad slaugės. Apie 2.5 procentams tyrimo dalyvių išsivystė vidutinio sunkumo arba pažengusi akių ligos forma. Wu komanda pastebėjo, kad žmonės, suvartoję didesnius kiekius karotinoidų, žinomų kaip liuteinas ir zeachantinas, turėjo 40% mažesnę riziką susirgti pažengusia AMD forma, lyginant su tais, kurie šių medžiagų gavo mažiausiai. „Kiti karotinoidai, įskaitant beta kryptochantiną, alfa karotiną ir beta karotiną, taipogi gali vaidinti apsauginę rolę,“ priduria Wu. Žmonės, vartoję didžiausius šių katorinoidų kiekius, randamus tokiuose maisto produktuose, kaip morkos ar saldžios bulvytės, turėjo 25-35% mažesnę susirgimo riziką pažengusioms ligos formoms, parodė tyrimas. Mokslininkai, vienok, nerado jokio ryšio tarp karotinoidų ir ir susirgimo vidutinio sunkumo makulos degeneracijos formos. Liuteinas randamas kiaušiniuose bei tamsiai žalios spalvos lapinėse daržovėse, tame tarpe brokoliuose, kale ir špinatuose, sako Bernstein, Zeachantiną maisto produktuose rasti sunkiau, bet jį galite aptikti kukurūzuose, geltonuose pipiruose bei godži uogose.

Wu pastebi, kad abu liuteinas ir Zeachantinas koncentruojasi makuloje, kur jie manomai saugoja nuo pažeidimų, sukeliamų deguonies bei šviesos.
Bernstein įspėjo, kad tyrimas turi silpnų vietų. Jis pagrįstas žmonių prisiminimais apie savo mitybą ir nematuoja faktiško karotinoidų lygio, pasiekiančio kūną ir akis. Vis dėl to jis gyrė tyrimus.

Ar karotinoidų papildai padeda?

Bernstein sako, kad dažnai rekomenduoja maisto papildus pacientams su tarpine ir pažengusia makulos degeneracijos forma, bet nėra patvirtinimo, kad jie padeda.
Vis dėlto,sako jis, dieta, turtinga vaisiais ir daržovėmis yra svarbu, ypač tai liečia ryškių spalvų daržoves. Valgykite keletą porcijų tokių daržovių kasdien, pataria jis.
„Žmonės, suvartojantys kasdien tik dvi porcijas ir mažiau yra didžiausiame pavojuje“, užbaigia Bernstein. Paruošta pagal: https://valgo.me
Tyrimas paskelbtas Spalio 8 d. internetiniame leidinyje „JAMA Ophthalmology.“